Neskatoties uz to, ka dabā sastopami vairāk nekā 90 veidi kafijas koku, gandrīz visa kafija tiek veidota no Arabica un Robusta kafijas pupiņām tīrā veidā vai dažādos maisījumos, vai no dažādās plantācijās augušām vienas šķirnes pupiņām.
Arabica piemīt maigs, izsmalcināts un ļoti spilgts aromāts. Bet kafijas pupiņām Robusta piemīt daudz rūgtāka un stiprāka garša. Kā arī kofeīna saturs šajās pupiņās var pārsniegt kofeīna saturu Arabica pupiņās pat 2 reizes. Visbiežāk Robusta pupiņas tiek izmantotas dažādos maisījumos, lai kafijai piešķirtu stiprāku un bagātāku garšu.
Tomēr kafijas garša ir atkarīga ne tikai no kafijas pupiņu šķirnes, bet arī no tā kādā vietā tās augušas, nogatavojušās un kā tās tikušas apstrādātas.